SOS - inte ett rop på hjälp
Strax söder om sjön Hjälmaren, i de natursköna skogarna i gränslandet mellan Södermanland, östergötland och Närke, ligger Vingåkers kommun. Där hittar vi kulturföreningen Söder Om Sjön, en förening med 22 konstnärer och ännu fler uttryck. Föreningen har funnits i femton år och består av både gamla och nya medlemmar. Enligt tradition öppnar SOS varje vår dörrarna till sina ateljéer och sin samlingsutställning. De har dessutom börjat med pop-upp-utställning på hösten, ett roligt koncept som uppskattats av många.
Söder Om Sjön (SOS) är en ideell kulturförening vars medlemmar är bosatta eller har sina sommarbostäder strax söder om sjön Hjälmaren i Vingåkers kommun. Den sinnrika förkortningen SOS till trots, är det hela allt annat än ett rop på hjälp. Gruppen står tvärtom stadigt på benen och har på kort tid vuxit sig stark med i dag 22 konstnärer, fotografer, formgivare och konsthantverkare. Förteckningen visar också en stor bredd av tekniker som t ex glas, keramik, måleri, smide, foto, textil, grafik och trä.
Premiär, och första gemensamma framträdande, hade man genom en uppmärksammad utställning i Västra Vingåkers kyrka sommaren 2005. Flera av de konstnärer som startade föreningen är fortfarande aktiva och med ett åldersspann mellan 37 och 93 år utbyts många erfarenheter och nytänkande som stärker gruppen. Flera av medlemmarna har ställt ut på Liljevalchs vårsalong, nu senast Karin Gissberg.
Varje år anordnas av Söder om Sjön en konstrunda där konstnärerna öppnar upp sina ateljéer. De har samtidigt en samlingsutställning som vanligtvis hänger på anrika Säfstaholms slott. 2019 och 2020 fick dock en annan lokal användas då slottet genomgår en stor renovering och restaurering som förväntas vara klar först till sommaren. Föreningen anordnar också höstutställningar, så kallade Pop-up- utställningar. Varje utställning bjuder på en ny plats, gärna i en oväntad lokal som till exempel en nedlagd leksaksbutik. Pop-up-utställningarna har hittills haft teman som 20 nyanser av rött, Höst i kvadrat och Okända djur.
Under åren har Söder om Sjön och konstnärerna i Vingåkers vänort Mühltal i Tyskland besökt varandra och utbytt erfarenheter. Besökarna har inkvarterats hos vänfamiljer och studiebesök har gjort på diverse glasbruk och konstverkstäder. I Mühltal (2008 och 2011) medverkade SOS på konstutställningar i rådhuset och konstnärerna från Mühltal har på sina besök (2007 och 2009) medverkat på utställning i Vingåkers kyrka och på SOS konstrunda. Under konstrundan fick de både medverka på samlingsutställningen i slottet och ställa ut i SOS-medlemmarnas ateljéer.
I Forsby kalkbrott, strax utanför Vingåker centralort, öppnade år 2007 världens längsta mobila konstutställning. Den sträckte sig 42 kilometer till Köping och var under första utställningen i rörelse i fyra dygn. över 300 konstverk av över 100 konstnärer prydde kalklinbanans korgar.
Konstnärerna var både svenska och utländska och flera var medlemmar i Söder om Sjön. En del av korgarna står fortfarande kvar vid kalkbrottet att beskåda.
I samarbete med kommunens bibliotek ställer SOS ut konst året om. Varje månad möts förbipasserande av ny konst då konstnärerna byts av i månadsskiftet. Konst från de lokala konstnärerna finns dessutom som utsmyckning på flera offentliga platser i kommunen så som folktandvården, vårdcentralen, och badhuset.
SOS Konstrunda
SOS konstrunda infaller varje år runt påsk. Den invigs med en vernissage på Slottet (åbrogården 2019 och 2020). Efter det öppnas konstnärernas ateljéer upp i tre dagar och besökarna bjuds in att resa runt med bil ut på den sörmländska landsbygden. Några konstnärer finns även på gångavstånd i centrala Vingåker. Observera att på grund av Covid-19 så ställdes Konstrundan in 2020 och kanske görs det så även 2021.
Genom att gå in på vår sida om Konstrundan kan du hitta karta till hela konstrundan. I menyn hittar du även alla konstnärer och kan läsa mer om varje enskild medlem. Flera av medlemmarna öppnar också upp sina ateljéer under andra tider på året. Kontakta då varje enskild medlem.